A honatyák a Sport és Turisztikai Bizottság  2009. május 19-i ülésén tárgyalták a turisztikai célú kisvasutak helyzetéről szóló, az önkormányzati- és a földművelésügyi tárca által jegyzett előterjesztéseket is. Az írásos anyaghoz fűzött szóbeli kiegészítésében Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy a kisvasutak fontos vonzerőt jelentenek, továbbá új termékfejlesztések alapjait képezik, fenntartásuk máig megoldatlan helyzetének rendezésére szükség volna. A szakállamtitkárság 2008-ban tanulmányt is készíttetett a kisvasutak idegenforgalmi hasznosításáról, mely a fenntartható működtetésük modelljére vonatkozó javaslatot is megfogalmazott.

A turisztikailag hasznosítható kisvasutak fenntartásának költségigénye nem tisztázott, de 100-200 millió forintos forrással problémájuk megoldható lenne. Nem segíti a helyzet tisztázását, hogy a zömmel állami tulajdonú cégek kezelésében lévő kisvasutak összesen hat tárca illetékességébe tartoznak. A kisvasutak fejlesztésének, fenntartásának finanszírozására korábban igénybe vehető 1%-os szja adófelajánlások lehetőségét megszüntették. A képviselői hozzászólásokból az körvonalazódott: a fenntartható kisvasutak működtetését az érintett tárcák valamiféle közös pályázati rendszerének keretében kellene megoldani, de minél hamarabb, mielőtt a problémával együtt a kisvasutak is megszűnnének.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin 2009. május 20., szerda

A bejegyzés trackback címe:

https://okoturizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr81133155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Siroktour 2009.07.15. 17:39:25

Egyszerűen elképesztő, hogy egy olyan országos viszonylatban is elterjedt, sok kispénzű családok által is még megfizethető kikapcsolódási, egészségmegőrző szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció tisztességes fenntartását hat tárca közül egyik sem tekinti feladatának. Ez több mint szégyen mind a hat tárcának, ez érdektelenség a magyar nép egészségének fenntartására vonatkozóan. Itt keményen szót kell emelnünk ennek megváltoztatása érdekében.
Kárpáti Endre, Siroki Idegenforgalmi és Turisztikai Egyesület
süti beállítások módosítása